Tilataideteos Perspektiiviä nähtävillä Jyväskylän kävelykadulla

TAIDEKO-tutkimushankkeen tilataideteos Perspektiiviä on nähtävillä 14.6.– 4.7. Jyväskylän keskustan kävelykadulla, taiteen jalustalla, Kompassiaukion läheisyydessä (Kauppakatu 18–22). Tilataideteos Perspektiiviä tutkii luontokokemusta. Kuinka pieni voi olla suurta ja suuri pientä – konteksti ratkaisee. Kuvataiteilija Hanna Veander etsii vastausta kysymykseen, mitä yhteistä on luonto- ja taidekokemuksella. Hän pohtii, kuinka kohtaamme taiteen ja luonnon äärellä itsemme. Olemme tässä ja […]

Artikkeli Metsän tarinasta Arts-lehdessä

Artikkeli: Tale(s) of a Forest – Re-Creation of a Primeval Forest in Three Environmental Narratives

Arts-lehdessä julkaistussa artikkelissa analysoimme taiteen tutkimuksen ja ekologian näkökulmia yhdistäen kolmea Suomen metsiä kuvaavaa teosta, Metsän tarina -elokuvaa (2012), samannimistä kirjaa (2013) sekä Tarinoita metsästä -lyhytdokumenttisarjaa (2013), joissa kaikissa adaptoidaan samaa luontokuvauksen tuottamaa materiaalia.

Kuva: Kuukkeli. Kuvakaappaus Metsän tarina -elokuvasta (2012).

Äänitaideteoksen luonnollinen ja luonnoton maisema

Teksti on alun perin julkaistu Elonkehän numerossa 2/2020.

Arvio

Ville Aalto (ääni, musiikki ja tilasuunnittelu), Alina Pajula (tilasuunnittelu), Ronja Louhivuori (tekstifragmentit):
Avian Electronics
Vapaan taiteen tila, Helsinki, 8.1.–12.1.2020.

Tammikuu Helsingissä vuonna 2020. Kerrotaan, että on yhtä lämmintä kuin joinakin päivinä edellisenä heinäkuuna. Kevät tammikuussa – hyvin epäluonnollista. Kuinka nopeasti tähän tottuu? Milloin alamme, vai olemmeko jo alkaneet pitää keväistä säätä tammikuussa luonnollisena? Kuinka kauan menee, että mikään maisemassa ei hälytä ajattelemaan ilmastonmuutosta ja siihen kietoutuvaa sukupuuttoa?

Ääniteos Jäänteitä nyt kuunneltavissa – ensiesitys Radio Jyväskylän Kesässä

Jäänteitä

Työryhmä: äänisuunnittelija ja muusikko Pietu Arvola, runoilija Olli-Pekka Tennilä, tutkija Nina Sääskilahti

Kuinka voi suojella sitä mistä emme tiedä? Tuntemattomia eliölajeja, jotka ovat näkymättömissä ja kuulemattomissa. Ehkä meidän on ensin kysyttävä, kuinka tiedämme sen minkä tiedämme. Teknologia, ihminen ja luonto kietoutuvat toisiinsa ääniteoksessa, joka esittää havaitsemisen tapahtuman ja tietämisemme rajat. Ääniteos on syntynyt Mustankorkean jätekeskuksen ja Nenäinniemen jätevedenpuhdistamon ympäristöissä.

Siirry sivun alkuun